Az új rendszerváltáshoz új magyar Messiás kell

2022 Orbánja nem oxfordi Soros-ösztöndíjból, hanem amerikai karrierből tért haza

Véget ért a magyar Benny Hill Show: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára, így az előválasztás vasárnap kezdődő második körében Márki-Zay és Dobrev között lehet választani. Ennek megfelelően pénteki ingyenes különkiadásunkban

  • Techet Péter a két jelölt közötti ideológiai különbségről ír,

  • Bukovics Martin kelet és nyugat küzdelméről, végül három jó borról.


A minőségi Fidesz

Az egyik legértelmiségibb, legbuborékabb vélemény, hogy a Gyurcsány-faktor – 16 évvel kormányra kerülése, 15 évvel őszödi beszéde és 12 évvel lemondása után is – különösen hatna. Azon körökben (Fidesz-árvák, Vona-árvák) amelyek tettel és szóval segítették Orbán jobboldali, majd országos hatalomátvételét, illik e véleményt azzal kiegészíteni, hogy Gyurcsány miatt lett kétharmad.

Még véletlenül sem a Magyar Nemzet, a Heti Válasz vagy a Hír Tv, esetleg a ma éppen Márki-Zay Péter mögött tömörülő jobbközép értelmiség miatt! Ma ezen értelmiség egy része ilyen vagy olyan okból már nem Orbán Viktort támogatja. Nézeteiket (keresztény nacionalizmus, szegényellenes polgári jobboldaliság, konzervatív emlékezetpolitika, antikommunizmus) ma se adták fel – csak ma Márki-Zay Pétertől várják ezek megvalósulását.

A különbség Orbánhoz képest erkölcsi, nem politikai: Marki-Zay Péter nem korrupt és nem a huszadik próbálkozásra lett jobboldali és katolikus. Ez nem elhanyagolható részlet. Éppen ezért szavaztam rá az első fordulóban, mert egy hiteles jobbközépre egyszer biztos szükség lesz. A 2022-es választás kapcsán azonban a kérdés nem pusztán a jobbközép megújulása.

Karácsony Gergely pénteki visszalépésével világos helyzetet teremtett. Aki szerint 2022-ben egy jobboldali kormányfőt egy jobboldali kormányfőre, a fideszes család-, adó- vagy nemzetpolitikát fideszes család-, adó- vagy nemzetpolitikára kell leváltani, annak Márki-Zayra érdemes szavaznia.

Aki szerint pedig egy jobboldali kormányt egy baloldalira, a fideszes család-, adó- vagy nemzetpolitikát nemfideszesre kell leváltani, annak Dobrev Klárára érdemes szavaznia. De ha győz is majd most és 2022-ben is Márki-Zay, annyit kérek azért előre: nehogy kiderüljön 2026-ban, hogy megint nem a jobbközép, hanem Gyurcsány Ferenc felelős érte is. Mint mindenért az ősrobbanás óta.

(Techet Péter)


A nyugat most megverheti a vadkeletet

Valamire csak jó volt a Fidesz petíciója: teljesült a stop Karácsony. Aki aláírta, bizonyára különös érzés tölti el, ha arra gondol, ezt egy egykori Fidesz-szavazónak köszönheti.

Hont András műsorában szeptember elején még nagyon magabiztosan azt mondtam, ez egy lefutott meccs, úgyis Karácsony nyer majd a végén. Pont úgy számoltam, ahogy Karácsony stábja – azt el akarta hinteni az emberek agyában az így-úgy rendelkezésükre álló sajtón keresztül –: a második fordulóban Dobrev Klára és Jakab Péter lesznek az ellenfelei, a DK és a Jobbik miniszterelnökjelölt-jelöltje szépen kiüti egymást, és szorosan bár, de befut a főpolgármester legkisebb rosszként. Elhittem, hogy amit a budapesti balliberális médiabuborék és az azt kiszolgáló bloggerek-elemzők-szakértők írnak és gondolnak, az úgy is lesz. Nem látszott se érdemi alternatíva, se verseny, közvélemény-kutató pedig nem vagyok, igaz, azok se voltak okosabbak. Jó, hogy tévedtem. Márki-Zay Péter felemelkedése azt mutatja, hogy

szerencsére egyre kevesebb befolyása van már azon köröknek, akiket balliberális értelmiségnek, pesti médiabuboréknak és Bitó-szalonnak szoktak nevezni.

Azt, hogy az ezen körök véleményére látványosan nem adó, a társaságukat nem kifejezetten igénylő Márki-Zay Péter befut a második körbe, még úgy sem gondoltam, hogy már az első forduló előtt a t. olvasók figyelmébe ajánlottam a kapitalista dél-alföldi polgármestert: tisztes helytállás, talán kétszámjegyű, ezzel valamennyire már üzenetértékű eredmény, valami ilyesmit vártam. Az pedig, hogy ezt követően az egész ország színe előtt, rendkívül látványosan hülyét csinál az elmúlt tizenegy év leggátlástalanabb hatalomtechnikusából mindössze egy hét alatt, olyan szintű csúcsteljesítmény mind politikailag, mind Márki-Zay türelmét és idegeit tekintve, hogy arra még a megfelelő pillanatban hátbaszúrós intrikák nyugat-európai bajnoka, a bajor miniszterelnök Markus Söder is csettintene.

Az tehát, hogy a nyugaton tanult és karriert befutott, itthon is sikeres, vidékiségét és tájszólását felvállaló kisvárosi polgár, Márki-Zay Péter áll szemben a posztszocialista posványban, a magyar elit privatizációs mutyivilágában és szívességbankján szocializálódott, mindenféle MSZMP-s hálózatokkal rendelkező fővárosi oligarchával, Dobrev Klárával, a lehető legjobb dolog, ami az előválasztáson kisülhetett.

Végre bekövetkezik az, amit annyira óhajtott látni a magyar balliberális és médiaértelmiség: a nyugat és a kelet küzdelme.

Lehet Dobrev Klára az Európai Parlament alelnöke, ez ne tévesszen meg senkit, Brüsszelben beágyazott női EP-alelnöke a Fidesznek is van, a DK pedig történetesen annak az EP-frakciónak a tagja, amely a nagy európaiságában megtűri a sorai között még azon román szociáldemokratákat is, amelynek a legpontosabb állandó jelzője a korrupt, miután az eggyel ezelőtti elnöke hiába próbálta meg éveken keresztül átírni a törvényeket, hogy a korrupciós botrányai elévüljenek vagy ne legyenek büntethetőek, csak találtak nála olyan balhét, amiért végül le tudták csukni. Ilyet még a Fidesz se csinált, de a DK-nak láthatóan a PSD társasága nem ciki, sőt: annyira Liviu Dragnea is európai tehát, mint Rónai Sándor. A DK: kék Fidesz.

Az új rendszerváltáshoz új magyar Messiás kell: 2022 Orbánja nem oxfordi Soros-ösztöndíjból, hanem amerikai karrierből tért haza. És ő végre nem úgy érti a nyugat szót, mint amit ránk akartak erőltetni harminc éven keresztül nyelveket nem beszélő, sem a nyugatot, sem Magyarországot nem értő emberek.

(Bukovics Martin)


És hogy mivel koccints a történelmi pillanatra?

Ceglédi Zoltán politikai elemző, egyben kiváló standupos (remélem, így írják, menjetek el a dumaszínházas estjére, én még nem voltam, de láttam már standupolni, és életemben először tetszett a műfaj abban a tizenöt percben) írta Facebook-posztjában, hogy Karácsony visszalépése Márki-Zay javára történelmi dolog, most alakul ugyanis át a magyar pártrendszer. Jön az új magyar jobbközép?

Történelmi időszakhoz olyan borok is illenek, ajánlunk is hármat!

  • Kreinbacher Prestige Brut. A magyar csúcspezsgő. A szombathelyi építési vállalkozó, Kreinbacher József álma sikerült: Somló-hegyi borászatában Champagne- és Katalónia-színvonalú pezsgők készülnek. Ez nem kis szó, ez óriási dolog, és rengeteg munka van mögötte. Kreinbacher-pezsgőt venni mindig ér, mindig élményszámba mennek, mindig hibátlanok, és ezt nemcsak én mondom, hanem a legjobb magyar borblog is. 6500 forint a Bortársaságnál, ha ünnepelnéd MZP sikerét, ezt idd, ne a hipermarketes Champagne-okat.

  • Balassa István: Szent Tamás rajnai rizling 2020. Ha van magyar bor, amit meg akarok kóstolni a rengeteg olasz mellett, az ez: adott az egyik legjobb magyar borász, Tokaj-Hegyalja közmegegyezésszerűen legjobb dűlője, a mádi Szent Tamás és egy olyan szőlőfajta, amire soha senki nem tud nemet mondani. Egyszerre forradalmian új, hiszen megtöri a száraz tokajik jogilag védett furmint-hárslevelű alapját, és egyszerre komfortos, hiszen rajnai és Balassa István. Ha van olyan bor, amit látatlanban is ajánlok, az ez. 5000 forint, a borászattól, akkor idd, ha adsz egy esélyt az olyan újdonságoknak, mint MZP új mozgalma.

  • Schunk József: hosszúhetényi syrah 2020. A pécsi borvidéken dolgozó borász tavaly nagyon eltalált valamit, a pincéjében már kapható syrah ugyanis gyönyörűen táncol a főleg Villányban elvárt nagyboros jelleg és a fogyasztók által elvárt jólihatóság között: brutálisan sűrű, csodálatosan gyümölcsös, és mindig jól jön belőle egy újabb pohár. Pont jókor lett kivéve a hordóból: most még fiatal, de így is egy csoda, hát még tovább érlelve. 5000 forint, egyelőre csak a pincénél kapható, megéri elzarándokolni érte a Zengő lábához. Akkor vedd, ha még várnál egy kicsit, megnézve, mekkora potenciál van benne. (BM)


Jó hétvégét (itt egy tipp), ha pedig nem jár még a Gemišt, jó előfizetést!