Oltás, bukás, lazítás, pénz és szankció

  • Miért bukhat meg hamarosan a román elnök? Bukovics Martintól megtudjátok.

  • Miért van teleplakátolva a Vajdaság Orbánnal és Vučićtyal? Ezt is Martintól.

  • Mit lehet tenni a kötelező munkáltatói oltásparancs ellen? Bea jogászkodik.

  • Mit kell tudni a lengyelek elleni uniós szankciókról? Bakó Bea megírta.

  • Miért hülyeség MZP Kutyapárt elleni kampánya? Vágó Gábor elemez.


Chronik Mitteleuropa

Dolgok, amikről a magyar sajtó lemaradt a hosszú hétvégén.

Még mindig nincs kormánya Romániának, és lehet, elnöke se lesz,

holott ennyire rossz járványügyi mutatóik még soha nem voltak, egy német napilap pedig Európa idiótáinak is nevezte őket az alacsony, kb. 35%-os átoltottság miatt.

Miután az elnöki diktatúra ízére egyre jobban ráérző Klaus Johannis jobboldali román államelnök kicsinálta a tavaly decemberi választáson parlamenti többséget szerző, onnantól kezdve egészen szeptemberig kormányzó PNL-USR-RMDSZ-koalíciót, és rájött arra, hogy a mindeközben a legnagyobb kormányzó párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökévé is megválasztatott miniszterelnöke, Florin Cîţu népszerűtlen és alkalmatlan, kedvenc extábornokával, Nicolae Ciucăval próbált összehozni egy kormányt. Deklaráltan kisebbségit, amely a PNL és az RMDSZ parlamenti frakcióra támaszkodna. (Az RMDSZ-nek ez annyiban jó, hogy lesz plusz egy minisztere: Hegedüs Csilla pártszóvivőre bíznák az EU-s alapok kezelését.)

Csakhogy közben maga a kisebbségi kormány szíve, a PNL-frakció fogyni kezdett:

az elmúlt napokban tucatnyi politikus lépett ki onnan, köztük Ludovic Orban exkormányfő és előző pártelnök is, mondván semmilyen logikus magyarázat nincs arra, hogy Florin Cîţu (és mögötte az államelnök) szétrombolt egy tökéletesen funkcionális koalíciót és egy olyan kormányt, amelynek lehetősége lett volna valós reformokat végrehajtani, ezért ők nem akarnak tovább szerepet vállalni ebben az öngyilkos alakulatban. Orban egyenesen közölte: fő célja az elnök megbuktatása, az ugyanis úgy viselkedik a román politikában, mint valami külföldi turista.

A buktatás nem túl bonyolult: a parlamenti többség felfüggesztheti az elnököt, majd ezt követően népszavazást kell kiírni arról, hogy a nép is szeretné-e bukni látni Johannist. A szélsőjobboldali, időközben már 20 százalék fölött is mért AUR párt hétfőn el is indította a folyamatot. Nem ez lenne az első ilyen: a most EP-képviselősködő exelnök, Traian Băsescu két ilyen népszavazást is túlélt.

A bukaresti parlament a héten szavazott volna a Ciucă-kormányról. Azért használom a feltételes módot, mert tegnap este azt követően, hogy az AUR belengette Johannis népszavazással való elkergetését, hirtelen politikai földrengés következett be:

  • a kisebbségi kormányzást erőltető Ciucă tábornok karácsonygergelyesen közölte, ő igazából mégsem akar miniszterelnök lenni,

  • az őt jelölő párt, a PNL meg azt, hogy akkor na jó, tárgyaljunk a mára 35-40 százalékra mért posztkommunista PSD-vel és az eddigi koalíciós partner USR-vel a kormányalakításról (a PSD nemet mondott a kisebbségi kormányra).

  • Van, aki szerint PNL-PSD-nagykoalíció jönne (óriási arcvesztés a PNL-nek és Johannisnak, lottóötös az USR-nek és az AUR-nak), van, aki már abban biztos, hogy újra helyreáll a PNL-USR-RMDSZ-felállás.

A kisebbségi kormány eleve bukás lett volna: a PNL-nek, az RMDSZ-nek és a mindig a kormányt támogató nemzetiségi képviselőknek nagyjából 32 százalékos szavazati aránya van a parlamentben, azaz itt nagybevásárlást kellett volna tartani már ahhoz is, hogy egyáltalán hivatalba léphessenek. Ha pedig ez a kormány elvérzett volna már a parlamenti szavazáson, mindenki vérszemet kapott volna Johannis megbuktatásához. Az elnök ezt láthatóan időben észlelte. (BM)

A szerb ellenzék mégsem bojkottál 2022-ben

Miközben kémeink szerint a Vajdaság már tele van plakátolva Aleksandar Vučić fotójával (a magyarlakta területeken ráadásul Orbán Viktorral együtt, magyar szöveggel, elvégre mindkét országban 2022 áprilisában lesz választás), hivatalosan még mindig nem tudni, ki hogyan fog elindulni a jövő évi szuperválasztáson: Szerbiában egyszerre tartanak elnök-, parlamenti és belgrádi önkormányzati választást is azt követően, hogy a 2020-as választáson kvázi egypárti parlament jött létre.

Az ellenzék harcosabb fele két éve ugyanis bojkottált a ritka unfair körülmények miatt, azóta az Európai Parlament leültette egymáshoz a feleket (mármint az elnök pártját meg a többit), és miután az ellenzék kihirdette mindenhol, hogy amennyiben nem teljesül az összes követelésük, megint bojkottálni fognak, sőt, tömegtüntetések is lesznek, végül megegyeztek egyrészt abban, hogy nem értenek egyet semmiben, másrészt a rendszer tett néhány hangulatjavító intézkedést (például több pénzt ad az állam kampányolásra), így végül nagy nehezen, de úgy döntöttek, rajthoz állnak.

Ott arányos a választási rendszer, így egy a helyi Jobbiktól (Dveri, klerikális-nacionalista-oroszpárti erő) a szerb Gyurcsány Ferencig (Dragan Đilas) tartó összefogásnak nincs szüksége létrejönnie, egy balliberális-urbánus-EU-párti tömb azonban a hírek szerint létrejön majd a helyi DK, Momentum, MSZP és MDF összeállásával. Nekik reális esélyük Belgrádban lesz: itt független, pártokon kívüli polgármesterjelöltben gondolkodnak, aki kiütheti a regnáló kormánypártit. Hogy ki lesz az, megvan már, de nem akarják még elárulni. A többi választáson nincs nagy sanszuk, de sok szűkös év után végre állami támogatáshoz juthatnak. (BM)

Trieszt vezetése szabadulni akar a tüntetőktől

Közép-Európa legszebb városa az elmúlt hetekben egyszerre volt modern Woodstock és egy d’annunzioi Fiume, legalábbis az olaszországi munkahelyi greenpass-kötelezettség ellen tüntetőkkel szembeni averzióit így foglalta össze egy helyi újságíró. Az egész a kikötői dokkmunkások sztrájkjából indult ki: napokon belül egész Olaszországból rengetegen sereglettek Triesztbe, hogy támogassák a szabadság ügyét, majd miután könnygázzal és az októberi hidegben és szélben (bóra megvan?) vízágyúval lettek oszlatva, áttették a székhelyüket a Piazza Unitára, a főtérre.

Már maga a tény, hogy a 200 ezres Triesztben a hivatali közlés alapján 70 ezren nincsenek beoltva, kiváltotta a rendkívül sokszínű olasz novax-mozgalom szimpátiáját (sokan például kifejezetten csak a géntechnológiás oltásokkal szemben, mint a Pfizer és a Moderna kritikusak, az EMA-engedéllyel nem rendelkező orosz adenovírus-alapú Szputynikkal és az inaktív vírussal dolgozó kínai Sinopharmmal nem, mondván azok nem a big pharmától, nem a nagy nyugati gyógyszeripartól jönnek).

A dokkmunkások tüntetése és a kikötő blokádja csak hab volt a tortán: Triesztet kikiáltották a novax- és a nogreenpass-mozgalom fővárosának. Még Firenzében is azt skandálták a békés tüntetésükön, hogy Trieste, Trieste, Trieste!

Ebből lett elege a frissen újraválasztott jobboldali polgármesternek, aki közölte: miután úgy látja, részben a tüntetők miatt emelkednek a regionális covidszámok (az előző olasz járványügyi rendszerben Trieszt már vörös zóna lenne, az újban egyelőre a sárgával kacérkodik), ezért a polgárok egészsége és Trieszt jó imidzse érdekében a főtéren mostantól december 31-ig tilos lesz tüntetni vagy bármilyen rendezvényt szervezni, és amennyiben máshol kívánnak összegyűlni, ott kötelező lesz maszkot viselniük, közölte. Ha a szabályokat megszegik, súlyos pénzbírságot szabnak ki rájuk.

A tüntetések mindenesetre közben átterjedtek Friuli-Venezia-Giulia másik nagyvárosára, Udinére is. Az olasz kormány pedig lényegében közölte: a greenpasst nemhogy nem függesztik fel, de meghosszabbítják márciusig. Vagy nyárig. Vagy örökre? Egy biztos: a veszélyhelyzetet a kormány önkényesen csak 2022 január végéig tudja meghosszabbítani, onnantól már parlamenti felhatalmazás is kell hozzá, azaz Matteo Salvini Legája és az Öt Csillag Mozgalom végre színt kell valljon. (BM)


Újdonság: külsős véleménycikkek a Gemišten!

Örömmel teret adunk tőlünk eltérő véleményeknek, vendégcikkeknek is. Ezeket csak a gemist.hu-n publikáljuk, ingyenesen, mindenki számára elérhetővé téve őket, a címben jelezve, hogy [vendégvélemény], a hírlevelekben pedig külön felhívjuk rájuk a figyelmet. Ha küldenétek, a gemisthu@protonmail.com címen várjuk őket. Nyilván csak jól megírt, amennyire lehet, tényeken alapuló és aktuális dolgot közlünk, a szerkesztés és a válogatás jogát fenntartva. Külön örülünk, ha az írás provokál, új szempontot vet fel, konstruktív vagy csak simán kilóg a mainstreamből. Miközben ugyanis egyre egyoldalúbb minden, a Gemišt szigetként itt van és lesz veletek.

Az első ilyet Nagy Dávid közgazdász írta MZP lehetőségeiről, olvassátok!


Itt az igazi rabszolgatörvény, de senki sem tiltakozik ellene

Nyár közepe óta gyakorlatilag stagnál a beoltottak aránya, csak nem akarjuk elérni a hatmillió oltottat, közben pedig már a negyedik járványhullámtól kell rettegni, úgyhogy a kormány gyorsan bedobta az újabb Felelős és Fejlett Nyugati Trendekbe is Illeszkedő Intézkedést: megengedik a munkáltatóknak, hogy a hivatalosan továbbra sem kötelező covidoltást rákényszerítsék a munkavállalóikra, ennek hiányában pedig fizetés nélküli szabadságra küldjék őket.

A covidhisztéria ürügyén bevezetett szívatásoknak rendre tapsikoló vagy azok szigorítását követelő sajtónak persze ez sem elég jó: a jellemző értékelés szerint Orbán gyáva, mert nem merte felvállalni A Helyes Döntést és kötelezővé tenni az oltást. A szabadságjogokkal a nevében megtévesztően visszaélő TASZ szakértője pedig azon kesergett, hogy szegény munkáltatókat hogy magára hagyta az állam, hogy most nekik kell eldönteni, megkövetelik-e az oltást vagy nem.

Szegény, önrendelkezésükről megfosztani szándékozott munkavállalókra nem pazarolt egy szót sem.

This post is for paid subscribers