2015 és Röszke a lengyel-belarusz határon ismétlődik meg

  • Ma a már szokásos közép-európai híradónkkal kezdünk.

  • Techet Péter arról ír, hogy miközben a Lega európai színtéren Orbán mellett köteleződik el, Olaszországon belül Matteo Salvininek a saját pártján belül is vannak ellenlábasai.

  • Illés Gergő a lengyel-belarusz határon kialakult migrációs válság és kerítésépítés kapcsán talált egy tökéletes magyar párhuzamot.

  • Bukovics Martin a zéró tolerancia újból felröppent eltörlése kapcsán méltatja a bátorságáért a témát a nyilvánosságba bedobó villányi Bock Józsefet.


Chronik Mitteleuropa

Magyar miniszterelnöke lesz Romániának?

Azt már kedden megírtuk, hogy az RMDSZ a román kormányválság legnagyobb nyertese: noha sem a posztkommunista PSD-nek, sem a nacionalista PNL-nek nincs rá szüksége a többséghez, mindkét párt be akarja venni a kormányba Kelemen Hunorékat, mondván jobb bent tudni a rendszert régről ismerő magyarokat, mint kint.

Az viszont tényleg csak hab a tortán, hogy a két ősellenség nagykoalíciós összeállásával és a magyarok ebbe történő bevételének jelen állás szerint az lesz a vége, hogy (mivel nem tudnak megegyezni arról, ki legyen a miniszterelnök: a de facto Klaus Johannis államelnök által kézivezérelt PNL vagy a legnagyobb parlamenti frakcióval bíró PSD elnöke) a miniszterelnök pozíciója rotálódni fog a három párt között, és a történelem során először magyar kormányfő állhat Románia élén, hovatovább az RMDSZ-elnök szerint egyenesen neki kellene kezdenie a sort.

Aztán persze az is lehet, hogy csak Kelemen Hunor ügyes abban nagyon, hogy spinelje a médiát, és ezzel is azt a narratívát erősítse, hogy ők még véletlenül sem két korrupt mutyipárt mellé mennek gyertyát tartani, hanem azért, hogy végre át lehessen írni Románia alkotmányát olyanra, amivel esetleg működni kezdhetne az ország. (BM)

Költözz Genovába

A mai Olaszország egyik leggazdagabb városa volt, bankjai háborúkat finanszíroztak, seregei a fél Földközi-tengert uralmuk alatt tartották, az innen elterjesztett pestis pedig jóidőre parkolópályára rakta a kontinenst. Egykori fontosságához képest ma egy szürke nagyváros, amit annyira elkerül a turizmus, hogy a belvárosa gyakorlatilag egy gettó, nemhogy ott élni rossz, de már végigmenni az utcákon is kellemetlen.

A Neue Zürcher Zeitung utánajárt, hogyan küzdene ezellen újonnan bejelentett tervével a polgármester: aki boltot nyit a szűk sikátoros történelmi belvárosban, havi 500-1000 eurós támogatást kap, de az is, aki fiatalként odaköltözik, vagy viszi a cégét. A cél, hogy azzal a hihetetlenül nagy, szinte Firenze belvárosával vetekedő méretű, a város szívében lévő területtel legyen végre valami. Ha tehát költöznél, sőt, akár boltot is nyitnál, olyan helyre menj, ahol még fizetnek is azért, hogy ott legyél, ráadásul a hasonló programokat kínáló délolasz Kalábriával ellentétben Genovában lényegesen nagyobb lenne a fizetőképes kereslet is bármi iránt: íme, a részletek. (BM)


Vendégvélemény: Hogyan teszi tönkre a magyar sajtó az életedet?

A szerző dolgozott már magyar szerkesztőségekben, de már nem. Élt Kínában, és vannak újságírói barátai, és mégis, ennyire keményen nekimenni a magyar tartalomipari munkásoknak még kevés embert láttunk, mint Susánszky Ivánt:

A magyar sajtó járványügyi hitelessége legkésőbb 2020 márciusában elillant, mintha sosem létezett volna. Ennek az okai többfélék, kezdve a nagyon nyers anyagi érdekeltségtől egészen az itthon nem szokatlan totális fogalomnélküliségig és természettudományos analfabétizmusig.

Jó olvasást hozzá. Vagy vitatkozást vele.

Örömmel teret adunk tőlünk eltérő véleményeknek, vendégcikkeknek. Ezeket csak a gemist.hu-n publikáljuk, ingyenesen, mindenki számára elérhetővé téve őket, a címben jelezve, hogy [vendégvélemény], a hírlevelekben pedig külön felhívjuk rájuk a figyelmet. Ha küldenétek, a gemisthu@protonmail.com címen várjuk őket. Nyilván csak jól megírt, amennyire lehet, tényeken alapuló és aktuális dolgot közlünk, a szerkesztés és a válogatás jogát fenntartva. Külön örülünk, ha az írás provokál, új szempontot vet fel, konstruktív vagy csak simán kilóg a mainstreamből.

This post is for paid subscribers