A magyar Substack-határozó: mit olvass még?

Mar 23, 2023
Share

Van itt élet a Gemišten kívül is: mutatjuk, hogy hol és hogy ott mire számíthatsz.
A lista időközönként bővülni fog, úgyhogy érdemes lesz ide visszanézni a jövőben!


Az internetgeneráció az offline világba menekül: Jövőkór

Nefelejcs Gergőnek kockázatelemzőként nagyjából az a munkája, hogy megmondja, nagy eséllyel mi fog történni. És állítja, hogy legtöbbször igaza van. És mivel nem akarja, hogy igaza legyen, elkezdte írni a Jövőkórt, amiben arról győzköd minket, hogy jöjjünk le a Dobozról, ahogy az egyre több mindent behálózó online világot nevezi, és kezdjünk el élni offline. Rendszeres kisesszék, baloldali-anarchista alapállásból jövő politikai odaszúrások (például előbb megírta, mint a titkosszolgálat kinyomozta volna, hogy kvázi a CIA finanszírozta a magyar baloldalt 2022-ben, állítólag Orbán Viktor is olvasta a cikkét), néha csak továbbgondolást igénylő gondolatfoszlányok.

Evangélikusok a világról: Keresztény kultúra

Két teológus, Laborczi Dóra újságíró és Nagy Szabolcs lelkész kereszténységről, kultúráról, közéletről, testi fájdalomról és földelésről. Zámbó Jimmyről és a purgatóriumról, Hodász András coming outjáról és az eredményorientált böjtölésről. És a kérdések kérdéséről: baj-e, hogy nepo baby volt Jézus, és ha nem, miért nem? Avagy témák, amikről amúgy nem írna senki, pláne nem így. Poszt minden pénteken.

Neoliberális jegyzetek: In Mercato Veritas

A Seres László melletti egyik utolsó igazi neoliberális, a közgazdász Isztin Péter a Corvinuson tanít főleg mikroökonómiát, már amikor épp nem azt magyarázza a cikkeiben, hogy hogyan működik a világ. A hírlevelét részben angolul, részben magyarul írja, mikor milyen vitába kapcsolódik be: rendszeres világmagyarázatot nem kap senki, rendszertelenül jövő kommentárokat az aktuális slágertémákban inkább.

Így legyél kulturált földbirtokos: Talajmegújító mezőgazdaság

Mi miatt erodálódik a talaj? Miért nincs víz az országban, holott bőven esik eső? Mi az oka annak, hogy télen olyan porviharok alakulnak ki, amelyek aztán tömegbalesetet is tudnak okozni az autópályán? Hogyan lehet legálisan legeltetni? Mi kell ahhoz, hogy öntözés nélkül is világrekord termést hozzon a kukorica? Mi az oka annak, hogy a szarvasmarhák valójában segítik a klímaváltozás elleni harcot? Kökény Attila hírlevele hasznos olvasmány mindenkinek, aki akár csak egy kiskertet művel.

Jó és friss zenék: Urban Sounds

Akinek nincs rendben, hogy saját maga helyett a Spotify formálja a zenei ízlését, de annyira beleásni azért nem akarja magát a friss zenékbe, hogy órákon át túrja a netet új formációk és dalok után, a legjobb helyen van Velkei Zoltán hírlevelénél, ő ugyanis mindezt megteszi, és kiválogatja a legjobbakat, főleg az elektronikus zenei termésből.

Mit kutatott ki a magyar kormány? Köztanulmányok

Le Marietta a részvételiséget, a közvetlen demokráciát, valamint az állampolgárok és az állam közötti kapcsolatot kutatja, most épp a Harvardon. A Substacken a kormany.hu-t szemlézi havonta, és kimazsolázza olvasóinak a legérdekesebb dolgokat abból, amit a kormány kommunikál a saját hivatalos felületén. Sztorik nincsennek, csak egy informatív linkgyűjtemény. Ha követed, akkor megtudhatsz olyan csemegéket például, hogy van Magyarországnak mesterségesintelligencia-stratégiája, illetve már nem a tűzoltókban, hanem a mentőkben bíznak leginkább a magyarok.     

Aki látott már mindent a magyar politikában: Kóczián Péter

Magyar Rádió, Magyar Narancs, Hír TV, majd PR, most coaching: Kóczián Péter nemcsak a magyar médiában, hanem a magyar politikában is kiválóan kiismeri magát, ami kifejezetten jó, mert így van valaki, aki a belpolitikáról ír, leginkább a szereplők motivációit kutatva. A magyar Substack messze legtöbbet kérő szereplője, de mint mondta, aki nem fizet érte, hát az nem olvassa. Holott van mit, az Orbán-kormány megalakulásáról írt optimista elemzése például a hazai médiában is nagyot ment.

Jó és rossz közé rekedve: Mellékvágány

Az Egyesült Királyság és Magyarország között ingázó Lesti Ágnes ugyan nem ír sokat, de amikor igen, azt érdemes olvasni: ezzel az anyaggal tessék kezdeni.

Élet a Somlón és a magyar borvilágban: SAP

Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa a magyar boros internet egyik alapfigurája: valaki vagy nagyon szereti, vagy kifejezetten utálja, csapatának borai és mellette elmenni viszont elég nehéz, ha valaki borokról olvasna magyarul. Miután évek óta rugdosta amiatt a magyar borsajtót, hogy az csináljon valami értelmeset, és PR-cikkek írása meg a bekért ingyenborok modoros dicsérgetése helyett építsen mondjuk közösséget, és a borszakírók ezt vagy nem értették vagy nem tudták, hogyan kezdjék el, végül úgy döntött, megcsinálja az egészet ő maga, leginkább a Somló és a pincéje köré felépítve a sztorit. Udvariaskodásra ne nagyon számítson senki.

Minden rosszat Győr fideszes polgármesteréről: Győr filter nélkül

Akit érdekel, milyen az a politikus, akit Lovasi András is támogatott a kampányban, és aki magát az országos sajtóban emberarcú fideszesként brandeli, kövesse be a hírlevelet, azt azonban ne várja el, hogy megszereti/megismeri Győrt, pláne nem Dézsi Csaba Andrást. Az egy ideje az újságírás és a politizálás határán mozgó Pintér Bence hírleveléhez Győrben vagy a környékén kell lakni: az anyagok nemcsak helyismeretet, de az ottani ügyekben való alapvető tájékozottságot is igényelnek. A helyi KESMA-napilap, a Kisalföld mellé, kiegyensúlyozásként elfér.

Nem csak Magyarország-bashing Prágából: Csehszlovák kém

Bőtös Botond több lapot is tudósított már Csehországból, és miután talán nincs már olyan fideszes felület, ahol nem küldték volna el az anyjába, úgy döntött, indít egy Substacket. Aki követi a munkásságát, tudja, hogy a Slava Ukraini nála ha napi húszszor nem hangzik el, akkor egyszer sem, a NER-re pedig a maffia még csak a legenyhébb szava, de nem kíméli a szerinte kollaboráns magyar ellenzéket sem. Őt olvasni csak ezen elfogultságok ismeretében szabad: viszont amikor a csehekről van szó, elég gyakran pontos és empatikus anyagok jelennek meg tőle.

Mi van a brüsszeli MCC-vezető fejében? Roots & Wings

Amikor a magyar jobboldal utánpótlását kinevelni hivatott Mathias Corvinus Collegium vezetése úgy döntött, hogy Brüsszelben is nyit egy irodát, és annak élére kinevezték Frank Furedit, a Fidesz Schmidt Máriához bekötött hátországával egy ideje már együtt mozgó, főleg Angliában ismert szociológusprofesszort, Orbán Viktor európai szintre emelte a magyarországi kultúrharcot. Furedi ezt az európai lélekért folytatott küzdelemnek nevezi: az angolul írt Substackje is erről szól.


Nem a Substacken van, de jó

Amilyennek egy helyi hírlevélnek lennie kell: Mecseki Müzli

Pécsett viszonylag szerencsés a médiakörnyezet: a kiegyensúlyozottságra törekvő önkormányzati média mellett van fideszes és nemfideszes, szocialista és LMP-s, szóval aki képben akar lenni mindennel, annak egy csomót kell olvasnia. A Mecseki Müzli hírlevél célja, hogy ezt ne kelljen megtenni, megcsinálja helyetted a szerző, és kiszűri a lényeget. A közben a városból a Telexet is tudósító Gűth Ervin szerencsére nemcsak a hardcore helyi politikáról ír, hanem felkarolja a pécsi kultúrát, borokat, civil kezdeményezéseket, kipróbálja a nemrég nyílt éttermeket-kávézókat, mindezt kritikus, de bőven lokálpatrióta hangnemben. Minden város ilyen hírlevelet érdemel!