Az ellenzéki összefogásra dobott piszkos bomba lehet a munkáltató által előírható kötelező oltás [vendégvélemény]

A címben egy igen meredek állítást tettem.

Lehet azonban ráció benne, hiszen Magyarországon a járványügyi intézkedések olykor a kormánypárt politikai céljait is szolgálják, hacsak nincs például korreláció a parkolási díjak és a fertőzöttségi ráta között.

A két nagy politikai tömb fej-fej mellett áll, a nem túl megbízható nyilvános közvélemény-kutatások sokszor a kutató pártállásától és/vagy pártmegbízásaitól függően, hol a Fidesz-KDNP-t, hol a DK-tól a Jobbikig terjedő ellenzéki szivárványkoalíciót hozzák ki népszerűbbnek. A Fidesz mögött álló spindoctorok folyamatosan szondázzák a közvéleményt, így a kormánypárt

mindenkinél jobban tisztában lehet azzal, hogy az adott pillanatban tartott választások esetén ki szerezne több mandátumot.

A Fidesz potenciális menekülőútja

Fennállhat egy olyan helyzet tehát, hogy a kormánnyal szemben elégedetlen, de pártpreferenciával nem rendelkező protestszavazók hajlandóak lesznek a Márki-Zay Péter vezette listára szavazni valamekkora számban, ami akár a Fidesz vereségét is elhozhatja. Ezzel a kockázattal bizonyára számolnak Orbánék:

a kockázatminimalizálásban pedig kapóra jöhet nekik, hogy – ha hihetünk a talán legmegbízhatóbb intézet, a Medián október elején közölt mérésének – a Mi Hazánk nem sokkal marad el a parlamenti bejutási küszöbtől.

Az utóbbi időben a Mi Hazánk egyik fő témája a kínai koronavírus elleni oltás lett:

  • Álláspontjuk szerint az oltásnak szigorúan önkéntesnek kell lennie, azt nem lehet kötelezően előírni, még az egészségügyben dolgozók számára sem, és nem szabadna semmilyen diszkriminatív intézkedéssel az oltásba zsarolni az állampolgárokat.

  • Követelik, hogy a lakosság széles körű tájékoztatást kapjon az oltások esetleges negatív következményeiről.

  • Ellenzik a 18 év alattiak oltását is, amelyről egyébként nincs tudományos konszenzus, ám ennek ellenére Európa-szerte oltanak 12 és 18 év között.

  • Azonban a felnőttek önkéntes vakcinálását nem ellenzik, sőt, a párt és az oltásokról szóló kampány fő arcának számító Dúró Dóra oltottságát sem tagadják. Ahogyan a jól bevált, más betegségek elleni oltások ellen sem ágálnak, tehát oltásellenesnek nevezni őket csúsztatás, még ha a pártelnök, Toroczkai László egyes videóival a konteós köröket is megszólítaná.

  • Ugyancsak ellenzik a ragály miatti lezárásokat is, a bizonyos mikropártok létezését tagadó, bár találó “egyetlen lezárásellenes párt” szlogent is a zászlójukra tűzték, még idén januárban.

Így lehetséges, hogy azzal a kormányrendelettel, mely szerint a munkáltató november elsejétől kötelezővé teheti a munkavállalói számára a hat elérhető koronavírus elleni vakcina közül az egyik legalább két adagjának beadatását, a Toroczkai László vezette pártnak adtak egy magas labdát, amit ők közben már le is csaptak.

Ha emiatt pedig akár csak egy százaléknyi szavazó is átpártol a Fidesztől vagy a bizonytalanoktól hozzájuk tartósan, az akár a parlamentbe repítheti őket.

Az egy százalék veszteség pedig a Fidesznek még jól is jöhet, hiszen így a bejutó Mi Hazánkkal együtt többsége lehet, miközben, ha a radikálisok kiesnek, a jelenlegi kormánypárt kisebbségbe kerülhet az Országgyűlésben, és a hatpárti ellenzéki lista pártjai alakíthatnak kormányt, esetlegesen az MKKP külső támogatásával kiegészülve.

Az ellenzéki összefogás törzsközönsége, a mainstream ellenzéki média és kedvenc szakértőik a járványügyi szigor pártján állnak, erősen támogatják a vakcinákat, legalábbis, ha azok nyugatról érkeztek. Emiatt Márki-Zay és az összefogás pártjai számára nem opció, hogy a munkáltató által elrendelhető kötelező oltásról szóló kormányrendelet ellen foglaljanak állást.

Azért is működik jól ez a piszkos bomba, mert nehéz a heterogén összefogás számára egy egységes álláspontot kialakítani. Ha pedig a kérdésben látványos egyet nem értés van a pártok közt, az szerintük rombolja az összefogás ethoszát, így félnek a belső vitáktól.

Kérdés, hogy ki mellé álljon a baloldal?

Az oltatlan munkások, és az ő jogaikat védő szakszervezetek mellé? Vagy éppen a koronavírustól joggal félő nyugdíjas törzsszavazóik, és az általuk követelt állami paternalizmus mellé? Az ürességét európaiságának folyamatos hangoztatásával leplező DK menjen szembe a tőlünk nyugatra is divatos oltáskötelezettséggel?

Hogyan kedveskedhetne járványszkeptikus szavazóinak a Jobbik, ha közben a halálkampányt folytató Szabó Tímeával közösen állnak ki a támogatóik elé? Hogyan ellenkezzen a kormánnyal ebben az ügyben a maszkviselést, és az egyébként értelmetlen védettségi igazolványt meg oltáspénzt követelő, jellemzően oltott, urbánus értelmiségi fiatalok által preferált Momentum? (És bár nem az összefogás részei, érdekes, hogy az MKKP látványosan kerüli a témát a járvány kitörése óta, mert bár protestpártként kézenfekvő lenne nekik a járványintézkedések kifigurázása, heterogén bázisuk miatt nem akarnak egy megosztó témát bevállalni.)

Ráadásul, ha kritizálnák az újabb intézkedéseket, a Fidesz-közeli sajtó újra elővehetné a „oltásellenes ellenzék” szöveget, amit a keleti vakcinák elleni hangulatkeltésük miatt aggatott rájuk tavasszal. Holott az IDEA Intézet által még a régi Azonnali számára készített kutatás szerint az ellenzéki térfélen is vannak oltás- és lezárásszkeptikus szavazók, különösen azok között, akiket a Jobbik vitt be a közös táborba. Körükből szintén valószínűsíthető némi lemorzsolódás a témát következetesen napirenden tartó Mi Hazánk felé.

És természetesen a bizonytalan vagy jellemzően otthon maradó szavazók közül is bevonzhat néhány oltásszkeptikust, ahogy a híradásokból egyre inkább kiszoruló Gődény György és a hozzá kötődő, kamupártszagú, keményen oltásellenes és járványtagadó figurákat is becsatornázó Normális Élet Pártja felől is átcsábíthat néhány voksot. A “gyermekvédelmi népszavazás”, ha Volner János javaslata szerint egyi dőben lenne a parlamenti voksolással, és a Kúria nem tesz ennek teljesen keresztbe, az szintén mozgósíthat a szélsőjobboldali pártnak.

De azért túl sok szavazót nem akarnak Orbánék átkergetni a jobbszélre,

ebben a narratívában értelmezhető a kormány kedvenc üzletemberének tulajdonában lévő cégcsoport gyors és Bakó Bea szerint is üzenetértékű bejelentése arról, hogy ők nem teszik kötelezővé a dolgozóiknak az oltást. Ahogy az is, hogy a maszkviselésre vonatkozó új szabályok európai viszonylatban lazának számítanak, és egyelőre lezárások sincsenek tervben, noha a napi fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Persze a Mi Hazánk elméletileg nem akar egyik nagy tömbbel sem koalícióra lépni, és harmadik útnak hirdeti magát, önálló kormányzásuk képtelenség. Ha pedig a részvételük nélkül sem a Fidesz, sem az ellenzéki parizerkoalíció nem tud kormányozni, borítékolható, hogy a jelenlegi kormánypárt mellé állnának, hiszen szerintük a Fidesz lassú, a „balliberálisok” kormányzása viszont gyors nemzethalálhoz vezet. A Fidesszel szembeni kiváló alkupozíciójukat pedig miért áldoznák fel egy patthelyzet esetén megismételt választáson lehetséges kiesésért, és az ellenzéki összefogás potenciális győzelméért?

Ha nehezen adják magukat, a komoly gazdasági holdudvar és több hatalmi szerv felett disponáló Fidesz pedig simán megkörnyékezheti őket rengeteg pénzzel és politikai engedményekkel. Így például kivívhatják az oltatlanokat nehéz helyzetbe hozó rendeletek eltörlését, és néhány pontot megvalósíthatnának az agráriánus jellegű (csak nem a német Freie Wählert majmolják?) Virradat programjukból.

Ezek örömteli fejlemények lennének, de sajnos nemcsak a covidpánikolók, hanem a cigányság és a szexuális kisebbségek is félhetnek a Mi Hazánk pozícióba kerülésétől, és a radikális jobboldali paramilitáris szervezetek is több teret nyerhetnek, ha ez a forgatókönyv megvalósul, vagyis amikor a piszkos bomba végül felrobban.

A szerző az Instituto Politécnico de Bragança vegyészmérnök hallgatója.


Újdonság: külsős véleménycikkek a Gemišten!

Örömmel teret adunk tőlünk eltérő véleményeknek, vendégcikkeknek is. Ezeket csak a gemist.hu-n publikáljuk, ingyenesen, mindenki számára elérhetővé téve őket, a címben jelezve, hogy [vendégvélemény], a hírlevelekben pedig külön felhívjuk rájuk a figyelmet. Ha küldenétek, a gemisthu@protonmail.com címen várjuk őket. Nyilván csak jól megírt, amennyire lehet, tényeken alapuló és aktuális dolgot közlünk, a szerkesztés és a válogatás jogát fenntartva. Külön örülünk, ha az írás provokál, új szempontot vet fel, konstruktív vagy csak simán kilóg a mainstreamből. Miközben ugyanis egyre egyoldalúbb minden, a Gemišt szigetként itt van és lesz veletek.

A guest post by
Vegyészmérnök hallgató, hobbiújságíró, utazó, egyebek... Jelenleg Portugáliából ír.
Subscribe to Zsiros