Beoltatott magyar újságírók, élet a német coviddiktatúrában

  • Kötelező lesz-e az oltás azok számára, aki nap mint nap erről írnak cikkeket? Bukovics Martin körbekérdezte a magyar médiacégeket: van, ahol az lesz.

  • Milyen az élet a német coviddiktatúrában? Bukovics Martin négy napon keresztül megélte a magyar ellenzék rendőrös álmát!

  • Új magyar film: Eltörölni Frankot. Vágó Gábor megnézte.

  • A hét bora egy igazi száraz novemberi tétel.

  • De előtte még a szokásos közép-európai híradónk!


Chronik Mitteleuropa

Dolgok, amikről a magyar sajtó lemaradt.

Olaszországban addig maradhat a védettségalapú megkülönböztetés, amíg nincs legalább 90 százaléknyi ember beoltva. Vagy nem

Ezt Francesco Figliulo tábornok, az olasz kormány covidügyi különmegbízottja közölte. A jelen állás szerint az olaszok majd’ 80 százaléka kapott már legalább egy dózist az EMA által jóváhagyott vakcinák egyikéből, a cél most az, hogy márciusra elérjék az áhított 90 százalékot, és (már ha hihetünk a kormánynak) kivezessék a nem csak az éttermek, rendezvények, sportközpontok, wellnesslétesítmények látogatásához, hanem bizony még a munkahelyen való megjelenéshez is kötelező greenpasst, amit akkor kap valaki, ha be van oltva covid ellen, felgyógyult a betegségből vagy friss negatív tesztje van, amiért fizetnie kell minden egyes alkalommal 15 eurót.

Az Európai Központi Bank korábbi vezére, a szinte a teljes parlament által támogatott járvány- és válságkezelő miniszterelnök, Mario Draghi mindenesetre azzal járna jól, ha mindez így történne, és a greenpass-kivezetés és a járvány leküzdését (vagy biztonságosabb mederbe terelését, ahogy tetszik) követően történelmi figuraként vonulhatna be az olasz történelembe: minden nehézséget legyűrt az olasz nép torkán, de végül bekövetkezett, amit a járvány elején mindenki jósolt, andrà tutto bene.

Ezt koronázná meg, ha Draghi lenne az új olasz államfő, mint azt pár olyan olasz vezető politikus javasolta a hét elején, akik elég régóta nézegetik már maguknak a miniszterelnöki pozíciót (Giuseppe Conte exkormányfő, Öt Csillag-elnök, Giorgia Meloni neofasiszta ellenzéki vezér és Matteo Salvini Lega-elnök). Ez pont aktuális is lenne, Sergio Mattarella hétéves ciklusa ugyanis 2022 februárjában jár le.

Valami új deal márpedig mindenképpen kell majd Draghi és az őt támogató pártok között, mert január végén lejár az a két év is, amíg a kormány saját hatáskörben meghosszabbítgathatta a járványügyi veszélyhelyzetet. Ha tehát valaki még márciusig greenpassosat akar játszani, ahhoz szükség lesz Salvini és Conte, vagy akár Meloni pártjainak szavazataira, nemcsak az eddigi szabadságellenes vonalat hűségesen szinte mindenben támogató Demokrata Pártra és a télen Conte megbuktatásával Draghit hatalomra juttató Matteo Renzire. A pillanatnyilag legerősebb (ráadásul a Draghival ápolt személyes jó viszonya ellenére ellenzéki) pártot vezető, jelentősen lockdown- és kötelezőoltás-kritikus Giorgia Meloni új választást szeretne kiírni tavaszra.

A pártok jelenlegi támogatottságát (Meloni neofasisztái 20,6%, Salvini Legája 19,9%, Demokrata Párt 20,1%, Öt Csillag 15,5%, Berlusconi Forza Italiája 7,2%, Matteo Renzi pártja 3%, a szociálliberális Azione 3,2%, sokan mások 1-1,5% körül) figyelembevéve egy reális deal lehet, hogy Draghi megy államfőnek, az új választásért cserébe pedig a parlament az utolsó ülésén még meghosszabbítja a veszélyhelyzetet. Könnyen lehet, hogy a tavasz nemcsak a járványt, de a greenpasst is elsöpri majd, de az is, hogy először a pártokon belüli erőviszonyokat rendezi át, a többit meg meglátjuk. (BM)

Folytatódnak a trieszti tüntetések, csak pár sarokkal arrébb

Kedden már megírtuk, hogy a greenpasszal szembeni olaszországi ellenállás központjává vált Triesztben a jobboldali polgármester megtiltotta a főtéren való demonstrálást többek közt a polgárok egészségére és a város jó imidzsére hivatkozva. (A döntés ellen a helyi, szoftan balos lokálpatrióta Adesso párt tiltakozott, míg a Forza Italia egyik helyi politikusa egyenesen beperelné a demonstrációk szervezőit a Triesztnek okozott imidzskárért és a fertőzésszámok emelkedéséért, ami szerinte gazdasági károkkal is járhat majd, ha a város járványügyi besorolása megváltozik: ezekért szerinte az oltatlanok a felelősök, és a szervezők kell, hogy fizessenek.)

Miközben a Vatikánnal vetélkedő lobbibefolyással bíró gazdasági szervezet, a Confindustria regionális elnöke dezertőröknek nevezte az oltatlanokat, a trieszti tüntetések szervezői közölték: ha a főtéren tilos tüntetni, megteszik akkor azt a Piazza della Libertàn, a vasútállomás előtt, Sissi szobránál szombaton. Trieszt tehát hű múltjához, és egy kicsit még mindig ki akar lógni Olaszországból. (BM)

Bajban a Transindex: segítsetek!

Van, aki budapesti politikai ráhatással, azzal való fenyegetéssel, van, aki simán apadó bevételekkel magyarázza, hogy a kolozsvári portál bajban van. Ezt ők maguk is mondják magukról, és kérik: aki teheti, támogassa őket havi 10 euróval, hogy még sokáig írhassanak Erdélyről. Havi 6000 euróra van szükségük a mostani anyagi forrásaikon túl ahhoz, hogy folytatni tudják a munkát. Erre a munkára márpedig szükség van: véleményrovatuk, a Plakátmagány az egyetlen érdemi erdélyi véleményrovat, a román és magyarországi politikáról pedig náluk lehet kritikus dolgokat, és eleve ún. újságírói kérdéseket olvasni. Nekem speciel túlságosan baloldali a Transindex, de én egyrészt eleve az olyan lapokat szeretem, amikkel tudok vitázni, másrészt ha ők nem lennének, nem lenne Erdélyben semmi olyan, ami kilógna a fideszesített médiából. Már persze az oknyomozásban utazó Átlátszó Erdélyen kívül: ők ennek tudatában meg is írták, miért fontos a lényegében utolsó konkurensük. (BM)


Neu! Nouă! Új vendégvélemény!

Az ellenzéki összefogásra dobott piszkos bomba lehet a munkáltató által előírható kötelező oltás, és ebből a Mi Hazánk fog hasznot húzni: az épp Portugáliában tanuló Zsiros Boldizsár erről írt még tegnap. Mint tudjátok, már közlünk vendégszerzőktől is cikkeket, a részleteket pedig Boldizsár írása alatt találjátok. Jó olvasást!


Megtudtuk: van olyan magyar médiacég, amely elrendeli dolgozói kötelező beoltását

Miközben a média sorra kérdezi az önkormányzatokat és nagyobb cégeket, kötelező lesz-e náluk az oltás, a transzparencia jegyében épp csak azokról az emberekről feledkeznek meg, akik a járványról és az oltásokról nap mint nap ontják sokszor a legjobb tudásuk és szakmai lelkiismeretük szerint, sokszor meg kontextus, háttértudás vagy szakértők megkérdezése, ellenvélemények szerepeltetése nélkül a híreket.

Azaz saját magukról. De itt vagyunk mi, pont ráérünk, és pótoljuk az űrt.

Még múlt péntek este, a munkáltató által kötelezően elrendelhető oltásról szóló rendelet nyilvánosságra hozását követően küldtünk ki egy körkérdést a témában.

This post is for paid subscribers