Hála Istennek nem értük utol Ausztriát!

  • Milyen egy valóban liberális politikus olyankor, amikor tényleg számít, milyen értékek és elvek mentén politizál valaki? Bukovics Martin bemutatja.

  • Az osztrák kancellár az oltatlanokat bünteti ahelyett, hogy azt olvasná ki a számokból, hogy az oltás márpedig működik. Bakó Bea arról ír, ez miért rossz.

  • Kiderült: tényleg olasz az olaszrizling. Itthon ezt sosem hitték volna, még át is akarták nevezni, de a tudomány most rájuk cáfolt. Elmagyarázzuk a hátteret.


Chronik Mitteleuropa

Dolgok, amikre a hétvégén nem volt már ideje a magyar sajtónak.

Hihetetlen: autópályát adnak át Erdélyben!

Öt év késéssel ugyan, de elkészült a dél-erdélyi és az észak-erdélyi sztrádákat, pontosabban Gyulafehérvárt Kolozsvárral összekötő 70 kilométer hosszú, egy görög cég által épített A10-es autópálya, és a hírek szerint december elejétől bárki rá is hajthat. Avagy Szegedről, Temesvárról, Nagyszebenből jóval gyorsabb most autózni a magyarlakta vidékek felé: még úgy is, hogy a dél-erdélyi (Arad-Temesvár-Nagyszeben) autópályán még mindig nem tudni, mikor kezdenek egyáltalán hozzá a Déva és Lugos közti hátramaradt párkilométeres szakasznak, hogy Budapest és Nagyszeben között zavartalanul végig lehessen szántani az erdélyi tájat. Tipp, ha valaki arra utazna, de ráérősen: ebédelni a temesvári sörgyár éttermében bánáti ételeket érdemes. (BM)

Mire föl kellett bajlódni a román kormányválsággal?

Mindig érdekes dolgokat mondanak a politika legfelső szintjéből kibukott emberek a bukásuk után, és mindig fenntartásokkal érdemes kezelni, amiket mondanak.

A szeptember óta húzódó román kormányválságnak még mindig nincs vége (annyit már tudunk, hogy a Klaus Johannis államelnök által megbuktatott jobbközép PNL-USR-RMDSZ-koalíciót felváltja a két nagy mutyipárt, a posztkommunista PSD és a nacionalista PNL együttállása, kiegészülve az RMDSZ-szel, de részleteket még nem), ám egyre több magyarázat lát napvilágot azt illetően, hogy miért is kellett mindez.

  • A tudásunk szerint a sztori az, hogy a liberális-technokrata USR-nek elege lett abból, hogy a miniszterelnök kirúgja a minisztereit, ezért kilépett a kormányból. A PNL és a párthoz közel álló Johannis elnök pedig ahelyett, hogy lecserélte volna Florin Cîțu kormányfőt, bekeményített (covidügyileg is, persze), ami oda vezetett, hogy csak az ősellenségekből álló PSD-PNL-nagykoalíció jöhet szóba.

  • Ludovic Orban, a pártjából kizárt, jó tucatnyi emberrel most épp új formációt alapító PNL-s exkormányfő úgy tudja, Johannis dealt kötött a PSD-vel: eszerint az alkotmányozó többségért cserébe (ami az RMDSZ nélkül nem lenne amúgy meg, tehát Kelemen Hunor ritka jó pozícióban van most, nem véletlenül hangoztatja, hogy alkotmányozni kellene végre) úgy írják át a román alkotmányt, hogy parlamentáris köztársaság lesznek, azaz a miniszterelnöknek nagyobb szerepe lesz, a posztot pedig elnöki mandátuma végeztével, a következő választás után, 2024 végétől ő tölti be. Cserébe a PSD adhatná az elnököt Mircea Geoană, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese személyében.

  • Liviu Dragnea, a korrupciós vádakkal börtönbe csukott, nemrég szabadult exszocdem expártelnök ugyanerről a dealről tud, de ő titkosszolgálati szálat is lát(tat) benne: eszerint az USR kiebrudalásáról a PNL és a PSD már szeptemberben megegyezett egy olyan mítingen, ahol a pártvezetők mellett Johannis bizalmasa, Eduard Hellvig nagyhatalmú SRI-elnök is jelen volt. Avagy a mélyállam bebiztosította magának a hatalmat, kétharmaddal, így Dragnea.

Ha tehát igaz (és a bukaresti politizálást nem ma kezdő forrásaim szerint simán az lehet) a politikai paletta két széléről jövő tuti infó, a román politika hamarosan hasonlítani fog a magyarra, az lesz ugyanis csak a kérdés: kell-e Johannis vagy nem? A frontvonalak is felállnak lassan: kormányoldalon a korrupt rendszerpártok (PNL, PSD, RMDSZ), ellenzékben pedig a magát tisztakezűnek mondó USR, az elitellenes AUR és a nagy pártokból kivetett, szerencselovagnak álló exvezetők formálódó pártjai. Más nézőpontból: akik bizonyítottak, kormányoznak, akik csak dumálnak, meg nem.

A PNL-PSD-RMDSZ kétharmados parlamenti többsége három nyugodt évet biztosít, Johannis pedig van még annyira fiatal, hogy érdekelje a politikai jövője. Az ellenzéknek nehéz lesz: hiába van még tartalék az USR-ben és az AUR-ban, ezek egymással koalícióra lépni aligha fognak, vidéki bázis hiányában választást nyerni pedig pláne nem. Ahogy ugyanis egy forrásunk fogalmazott: a román vidéken még mindig a papok és a polgármesterek döntik el, ki nyerje meg a választást. (BM)

Beoltatta magát az ember, aki nem nagyon akarta magát beoltatni

Hubert Aiwanger, az agráriánus Freie Wähler kispárt elnöke akár a Bundestagba is bejuthatott volna ősszel, ha a média nem csinál belőle alufóliasisakost amiatt, mert még nem élt egy nem kötelező oltással, és ezt miután rákérdeztek nála, el is mondta, azzal érvelve, hogy a teste fölött csak ő rendelkezik, nem pedig a politikai és tömegakarat; hogy az embereket bizony teljes joggal nyugtalanítják a vakcinák bizonyos mellékhatásai; és hogy megijeszti, ha arra gondol, hogy a médiában vadászat indul majd a nem kötelező oltással nem élők ellen.

Végül 2,4 százalékot ért csak el, cserébe a német média megkapta kedvenc karakterét: a Bajort, Akivel Riogatni Lehet. (Markus Söder tartományi miniszterelnök és CSU-elnök már nem alkalmas erre sajnos, ő ugyanis teljesen magáévá tette a német média által szorgalmazott szabadságellenes, már-már diktatórikus covidpolitikát: ő most jó fiú.)

Aiwanger jobbközép kispártja Söder pártjával együtt kormányozza Bajorországot, a müncheni koalíció pedig elrendelte, hogy november közepétől a tartományban az EU-ban először Orbán Viktor kormánya által alkalmazott 2G-szabály lépjen életbe a szabadidős, kulturális és sportolós helyekre, azaz csak a természetes (felgyógyulás) és vakcinával adott covid elleni immunitással rendelkezők léphessenek be azokba. Aiwanger volt az egyetlen, aki végig ellenezte ezt, és (a német politikával kórusban) a beoltatását követelő frakcióvezetője kivételével nagyrészt a pártja is kitartott mellette,

mondván a rendszeresen negatív teszteredményeket felmutató, oltatlan jelenléte sokkal biztonságosabb bárhol, mint egy oltott, de nem tesztelt emberé.

(A bajor kormány most ezzel összhangban azt tervezi, hogy az oltott-felgyógyult embereket is tesztelésre küldené a nagyobb rendezvényeken való részvétel vagy mondjuk szórakozóhelyekre való bejutás előtt, csak még nincs meg a jogalap ehhez.)

Mivel azonban sokan önszorgalomból is 2G-hez kötnek akár sajtótájékoztatókat is (Aiwanger pártja is így tett a CSU-val közös döntés meghozását követően), és eleve jelentősen nehezebb oltás nélkül egy egészségügyi diktatúrában az élet, Aiwanger közölte: időközben átgondolta a rizikókat és mellékhatásokat, és úgy döntött, hogy már csak az egészségügyi rendszer kapacitásának védelme érdekében is beoltja magát, így november végétől ő is 2G-zhet. Hogy mit adatott be magának, nem mondta, mondván ez oltás, és nem showműsor. Söder és a müncheni politikai elit boldog lett, a helyi balliberális sajtónak azonban ez is kevés volt: eleve breaking newsként hozták már azt a hírt is, hogy Aiwanger megtért, most pedig utoljára még elverik rajta a port, hogy eszébe ne jusson áldozatként beállítani magát. (BM)

Meghalt Bitó László, a budapesti ellenzéki society motorja

Az író-orvoskutató 87 éves volt. Vágó Gábor írt még tegnap híres szalonjáról.


Helló, magyar ellenzék: hadd mutassuk be nektek az ún. nyugatot és az ún. liberalizmust!

Miközben a magyar ellenzék magát valamelyest liberálisnak, nyugatosnak mondó része (Momentum, DK) kötelező oltást, védettségi igazolást és további paternalista eszközöket sürget a járvány elleni küzdelemben, Ausztria pedig lockdownt kísérel meg bevezetni oltatlan és egészséges adófizetői és polgárai számára, a leendő német koalíció egyik pártjának, a liberális-jobboldali FDP-nek az alelnöke, a jogász Wolfgang Kubicki egy kitűnő interjúban mutatta meg, milyen az, amikor valaki komolyan gondolja azokat az értékeket, amelyek jegyében politizál:

This post is for paid subscribers